Ystävyyden merkitys

Antiikin kirjallisuudessa kerrotaan legendaa kahdesta Pythagoraan oppilaasta, Damonista ja Pythiaasta (400 eKr.).
”Pythias ja Damon matkustivat yhdessä Syrakusaan. Kävi niin, että Pythias sai siellä syytteen juonittelusta Syrakusan kuningasta, Dionysios I:stä vastaan, josta rangaistuksena hänet tuomittiin kuolemaan.
Pythias hyväksyi rangaistuksen, mutta pyysi lupaa päästä käymään kotona, että voisi järjestellä asiansa ja hyvästellä perheensä. Dionysios kieltäytyi, koska hän oli varma, että Pythias pakenisi eikä palaisi takaisin.
Damon sen sijaan uhrautui ystävänsä Pythiaan edestä ja tarjoutui jäämään pantiksi, kunnes Pythias palaisi. Dionysios hyväksyi tarjouksen sillä ehdolla, että jos Pythias ei palaa, Damon kuolee hänen sijastaan. Damon hyväksyi ehdon ja Pythias vapautettiin.
Dionysios oli varma, ettei Pythias palaisi, ja sinä päivänä kun hänen oli tarkoitus palata, Dionysios valmistautui teloittamaan Damonin. Kuninkaan hämmästykseksi Pythias kuitenkin palasi juuri kun Damonia oltiin teloittamassa.
Pythias pyysi ystävältään anteeksi myöhästymistään, ja kertoi, kuinka merirosvot olivat kaapanneet laivan sen ollessa matkalla kohti Syrakusaan, ja hänet heitettiin mereen. Pythias kertoi, kuinka hän ui rantaan ja hankkiutui Syrakusaan niin nopeasti kuin mahdollista, saapuen perille viime hetkellä.
Dionysios oli niin otettu ystävysten välisestä luottamuksesta, että hän vapautti sekä Damonin että Pythiaksen, ja pyysi heitä jäämään hoviinsa.”
Lähde: http://www.kotisatama.net/fi/raamattujasana/viikonsana/sana.php?paivays=2007-02-20

Tietoja Heikki Salomaa

Elokuun alusta 2009: Joensuun teologisen tiedekunnan ja 1.1.2010 lähtien Itä-Suomen teologian osaston läntisen teologian soveltavien opintojen yliopistonlehtori. Tätä ennen olen toiminut seurakuntapappina Liperissä ja Mikkelissä sekä oppilaitospappina, rekisterinjohtajana ja yhteisen seurakuntatyön johtajana Joensuun ev.-lut. seurakuntayhtymässä. Väitöskirja (2007) Minustako papiksi? Soveltavia opintoja suorittava teologian opiskelija papin ammattikuvan ja identiteettinsä rakentajana. Joensuu.
Kategoria(t): Soveltavien opintojen ohjaajat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *