Öin ja päivin

Päiväkirjamerkintöjä terveyden ja sairauden kahta puolen

Kuu ja taivaan kannen tähdet tuhannet
huutavat jo kaukaa
Sinä uuvu et
Silmiesi alla lepää jokainen
Sinä näet, missä itkee ihminen.

Herra, öin ja päivin kiitän sinua
sillä tiedän, että olet valveilla
Herra, öin ja päivin kiitän sinua
sillä tiedän, että olet valveilla.
(Dieter Weber, suom. Anna-Mari Kaskinen, NSV 1988, nro 14)

Kerron näillä sivuilla omakohtaista suusyöpäpotilaan tarinaani. Samalla tämä on kuvaus omaisten ja  ystävien tuesta ja esirukouksista. Haluan myös pohtia sitä, mitä tämä kaikki merkitsee kristillisen uskon ja Jumala-suhteen näkökulmasta. (31.12.2012)

osa 1 –  Sinä näet: ENNEN LEIKKAUSTA (30.11.-11.12.2012)

osa 2 –  Olet valveilla: LEIKKAUS 12.12.2012 ja aika sairaalassa (12.12. – 27.12.2012)

osa 3 – Silmiesi alla: TOIPUMINEN SÄDEHOITOJA VARTEN (28.12.2012 – 14.1.2013)

osa 4 – Sinä uuvu et: SÄDEHOITOJEN JA SOLUMYRKKYJEN AIKA   (15.1. – 27.2.2013)

osa 5 – Kiitän sinua: KUNTOUTUMINEN

62 Responses to Öin ja päivin

 1. Kikka sanoo:

  Heikki-rakas,
  Onpa mukava lukea, että sait tänään vain rohkaisevia uutisia!
  Pisteitä suomalaiselle korkealaatuiselle sairaanhoidolle, joka on ottanut sinut viiveettä hellään huomaansa ja sairautesi hoito tuntuu etenevän ripeätä vauhtia. Tuskallinen odottelu jää minimiin!
  Sekin tuntuu hyvältä, että tulet saamaan sädehoidon Joensuussa. Sitä osaat varmasti arvostaa sitten useiden viikkojen hoitojakson aikana, että pääset nopeasti takaisin kotiin lepäämään tarvitsematta matkustaa pitkää matkaa talvisilla maanteillä.
  Mun yli kymmenen vuoden kokemuksella yhteistyöstä syöpälääkäreiden kanssa voin sanoa, että yleensä onkologit eivät turhaan harrasta small talkia lohduttaakseen potilaita. Jos siis sinulle on kerrottu, että sinulla on hyvät mahdollisuudet toipua sairaudesta kokonaan, se myös tarkoittaa sitä!!
  Tsemppiä, sillä matka on vasta alussa!
  -kikka

 2. Olli Salomaa sanoo:

  Hei velipoika!
  Yleensä todetaan tiedon lisäävän tuskaa, mutta nyt se tuntuu toimivan myös toisinpäin. Heikki – lääkäreiltä saamasi ja meille muille välittämäsi tiedot todella huojentavat ja tuntuvat vain helpottavan oloa sen ensimmäisen tyrmäävän uutisen jälkeen.
  Kiitos tästä informaatiosta.
  Tiedän sulla ja Merjalla olevan kapasiteettia kestää tämä hankala tilanne, mutta toivotan silti paljon voimia, sitkeyttä ja reippautta tähän talveen ja tulevaan kevääseen.
  -Olli

 3. Paavo Kettunen sanoo:

  Hei Heikki,
  Kiitos hyvistä ja toivorikkaista uutisista eilispäivältä ja tältä aamulta. Kaikki viittaa siihen, että olet päässyt hyviin käsiin ja aivan ilmeisesti pesäkkeet on löydetty niin varhain, että niiden kimppuun päästään käymään tehokkaasti. Tämä kaikki on lohdullista kuulla, vaikka matka varmasti on rankka.

  Toivo on kuitenkin se paras työtoveri, jonka kanssa saat matkaa jatkaa. Sinua kannattelevat iankaikkiset käsivarret!

  Voimia ja siunausta!

  Paavo

 4. Touko Hakala sanoo:

  Heikkisemme!

  Kiitos kun vastasit ja pääsin tätä kautta kuulemaan uutiset. Lohduttavaa, vaikkakin monella tavalla pysäyttävää. Herran rauha olkoon kanssasi ja kaikkien rakkaittesi kanssa.

  ”Minun päiväni ovat sinun kädessäsi.”

 5. Hannu Mustakallio sanoo:

  Heikki, kiitos kokemustesi jakamisesta. Herra siunatkoon Sinua ja varjelkoon Sinua – myös huomenna. Hannu ja Leena

 6. Kalle Virta sanoo:

  Sielun syvyyksiin asti ulottuva rauha olkoon sinun ja läheistesi kanssa. Yhdyn rukoustaisteluun huomenna leikkauksesi onnistumisen puolesta.

  Jumala tuli kylään. Miten häkellyttävä rakkaudentunnustus.

  Kalle

 7. Lauri Thuren sanoo:

  Heikki, mukana ollaan.

  Lauri

 8. Mirja Kontio sanoo:

  Olemme rukousringissä mukana ja jätämme sinut ja rakkaasi Taivaan Isän hyvään hoitoon huomisen psalmin sanoin Jumala, Herra Sebaot, auta meidät ennallemme, anna meidän nähdä kasvojesi valo, niin me pelastumme.

  Lämmöllä Mirja ja Matti

 9. Anja Laurila sanoo:

  Täällä entisellä kotiseudullasikin rukoillaan puolestasi. – Roomalaiskirjeen 8:28 vaihtoehtoisen tekstimuodon mukainen suomennos kuuluu: ”Jumala johtaa kaiken niiden parhaaksi, jotka häntä rakastavat” Tietoisuutta tästä johtamisesta sinulle ja perheellesi toivottaen.
  Anja

 10. Terhi Rajala sanoo:

  Heikki-ystävä,
  Taivaan Isän huolehtiviin ja rakastaviin käsiin sinut ja läheisesi suljen.
  Terhi

 11. Jaakko Salomaa sanoo:

  Heippa Veljeni!
  Olemme täällä täysillä mukana . Voimaa ja jaksamista Sinulle ja perheellesi!
  -jassi

 12. Leena Leppälä sanoo:

  Heikki hyvä,
  Mukana ollaan rukoilemassa sinun ja koko perheesi puolesta!
  Lämmöllä,
  Leena ja Jari

 13. Ulla Nyyssönen, Ii sanoo:

  Heikki!

  Tämä tieto pysäytti päivän kiireet yhteen paikkaan. Rukousrintama on täällä pohjoisessakin puolestasi! Jää Herran rauhaan, Sinä ja läheisesi. Armoa, rauhaa, toivoa, uskoa, siunausta ja älyttömästi sisua sinulle ja kaikille läheisillesi!

 14. Juha Eklund sanoo:

  Voimia taisteluun Hemma!
  Olemme mukanasi täältä maantieteellisesti kauempaa.

  ”Minä kuuntelen, mitä Herra Jumala puhuu.”

  Jussi ja Heli

 15. Anu sanoo:

  Kiitos, Jussi, tilanteen päivittämisestä! Täälläkin rukoillaan.

 16. Maire sanoo:

  Hei, Heikki,
  Ihanaa oli lukea blogiasi ja kaikkia niitä viestejä, joita ystävät ja omaiset ovat lähettäneet. Niissä kaikissa välittyy se huoli ja halu olla mukana, kun Sinulla ja koko perheellä on koettelemuksia. Tällä hetkellä Sinua varmaan herätellään narkoosista. Olet nukkunut suurin piirtein vuorokauden ja olo on kurja.
  Täälläkin on itketty, surtu ja toivottu ja uskottu. Kun yksi jäsen kärsii, niin muutkin jäsenet kärsivät… Rukousrengas ja enkelien piiri ympäröivät teitä koko perhettä. Antakoon hyvä Isä kaikkea sitä, mikä on kulloinkin tarpeen kussakin päivässä ja hetkessä.
  Maire ja Urkki

 17. Antti sanoo:

  Joulukirjeestä luimme sinua ja perhettäsi kohdanneesta koettelemuksesta. Kirje oli moinin tavoin puhutteleva; miten ennalta arvaamatta voi koko elämän perussävy muuttua.

  Huolestuttavaa mutta sitten vähän huojentavaakin on ollut lukea tätä blogia.
  Merja, Jussi ja Kaisa; voimia teille. Kyllä Heikki tästä selviää!

  Antti ja Eija

 18. Tomi Karhu sanoo:

  Puhtaat imusolmukkeet on erittäin hyvä uutinen.

  Hyvää toipumista ja voimia Sinulle Heikki sekä kaikille lähimmäisillesi.

  Tomi

 19. Petri Karttunen sanoo:

  Hei, Heikki, Merja, Jussi, Kaisa!

  Joulua odotellessa olette olleet joka päivä mielessä ja rukouksissa. Kiitos viesteistä, jotka ovat olleet ensimmäisten tietojen jälkeen rohkaisevia ja täynnä toivoa. Tiedämme, että adventin aika on hiljentymisen ja pysähtymisen aikaa, mutta kuinka vaikeaa sen onkaan olla sitä meille käytännössä. Vielä vaikeampaa on, kun meidät pysäytetään ja turvallisuutemme särkyy. Sen keskellä nyt kuulemme tuttua joulun profetiaa, jonka mukaan joulun lapsi on nimeltään Immanuel, Jumala kanssamme, ja että hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas. Hänen läsnäoloaan ja siunaustaan toivotamme teille tänä jouluna.

  Raija ja Petri

 20. Petri Karttunen sanoo:

  Rakkaat Heikki ja Merja!

  Joulua odotellessa olette olleet päivittäin mielessämme ja rukouksissamme. On ollut rohkaisevaa lukea leikkauksen onnistumisesta ja muista toivoa täynnä olevista viesteistä. Kiitos niistä!

  Tiedämme toki, että adventin aika on hiljentymisen ja pysähtymisen aikaa, mutta miten vaikeaa sen on olla meille sitä käytännössä. Vielä vaikeampaa on, kun meidät pysäytetään ja turvallisuutemme hetkessä särkyy. Silloin tunnemme itsemme avuttomiksi, neuvottomiksi ja rauhattomiksi ja osattomiksi. Teidän kanssanne kuuntelemme nyt profeettojen joulun lapselle antamia nimiä: Immanuel, Jumala kanssamme ja Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas. Hänen lasnäloaan ja siunaustaan toivotamme teille tänä jouluna.

  Raija ja Petri

 21. Magnus sanoo:

  Heikki, Merja, Jussi, Kaisa,

  rauhallista toipumista ja yhdessäoloa koko perheelle toivotan.
  Kaikkea hyvää!
  -Magnus-

 22. Päivi sanoo:

  Heikki, kerroit luennolla rukoilevasi kaikkien meidän, opiskelijoiden, puolesta. Erikoista. Se jäi vahvasti mieleen. Nyt me rukoilemme puolestasi, ympäri Suomea. Siunausta koko perheelle ja lähipiirille ja kiitos jakamisesta.

 23. Tapio Kilpiä sanoo:

  Tänään Fideksen puurojuhlassa me opiskelijat saimme toden teolla pysähtyä sanojen ”Jumala tuli kylään” äärelle, ja pyytää, että Kaikkivaltias, jonka lahjaa jokainen hengenvetommekin on, koskettaisi täysin parantavasti meistä monelle hyvin arvokasta ohjaajaa ja innostajaa, josta saamme olla kiitollisia. Herran rauha ja armo sinulle ja koko perheellesi! Siunattua joulunaikaa ja voimaa toipumiseen!

 24. Tapio Haataja sanoo:

  Eräässä psalmissa sanotaan: ”… me kiitämme sinua ja huudamme avuksi nimeäsi…” Kuinka kirjaimellisesti tuo sana toteutuu sinun kohdallasi Heikki, samoin kuin teillä Merja, Kaisa ja Jussi. Hyvät uutiset saavat sisimmän täyteen kiitosta ja tilanteen vakavuus saa huutamaan apua. Eikä turhaan! Armo ja rauha olkoon teidän kanssanne!
  Tällaisissa ajatuksissa mekin täällä Salokylässä liitämme teidät jokaiseen aamu- , ilta- ja ruokarukoukseemme, kaikkiin huokauksiimme.
  Heljä ja Tapsa

 25. Esa Löytömäki sanoo:

  Heikki,
  Varjelusta ja iloa jouluun sinulle ja perheellesi!
  Hienoa kuulla, että paraneminen on alkanut.
  Lupaus koskee sinuakin: ”käsieni ihoon minä olen sinut piirtänyt” (Jes. 49). Hänen käsissään on hyvä parantua.
  T: Esa

 26. Hannu Mustakallio sanoo:

  Rakkaat Heikki ja Merja,
  Muistimme teitä teologian osaston jouluaterialla torstaina. Niin kuin Tapio Kilpiä kirjoitti, olit Heikki mielessämme myös Fides Ostiensiksen puurojuhlassa seurakuntakeskuksessa perjantai-iltana. Niilo Lahti ilmaisi opiskelijoiden hartaat toiveet paranemisestasi alkuhartaudessa. Itse liityin tervehdyksessäni opiskelijoille siihen, mitä olet kirjoittanut blogisi alussa Jumalan tulemisesta kylään. Siinä on meille joulun ykisnkertainen sanoma Vapahtajan tulemisesta keskellemme, kirkkauden koittamisesta pimeyteemme – joka päivä. Teitä esirukouksissa muistaen Hannu (ja Leena)

 27. Hannu Mustakallio sanoo:

  Heikki, tiedän että olisit mielelläsi ollut myös Joensuun yliopiston kuoron joulukonsertissa Carelia-salissa keskiviikkoiltana, onhan se kuulunut perinteisiisi. Koskettava kooste joulumusiikkia monissa kokoonpanoissa – miesäänet harvinaisen hyvin edustettuina. Uudempien kappaleiden ohella monia klassisia ja syvästi kristillisiä joululauluja. Kiitos Helena Hulmille, yliopistomme opiskelijoille ja Janne-kanttorille!

 28. Erkki Sutinen sanoo:

  Hienoa on ollut olla mukana tässä prosessissa täältä Stellenboschista käsin. Se, Heikki, että pappina ja teologien opettajana olet asettanut oman elämäsi ja taistelusi tällä tavalla kaikkien näkyville on juuri sitä mitä meiltä myös kirkkona odotetaan. Jumalan kosketusta arjen keskellä. Erkki

 29. Terho Hämeenkorpi sanoo:

  Hei !

  Vointia ja voimia sekä siunauksia toivottaa Sinulle vanha ystäväsi ”muinaisuudesta”
  Terho Hämeenkorpi!
  Samalla parhaat terveiset Ollille ja Kikkalle, joille myös osanottoni Jorman poismenon johdosta.

  Terho

 30. Touko Hakala sanoo:

  Kiitos Jussi että kerrot tilanteesta.
  Olette kaikki rukouksissamme!

 31. Ari Tuhkanen sanoo:

  Heikki, rukouksin muistaen.

  Olet suuren Jumalan suojassa.

  Ari

 32. Simo Lampela sanoo:

  Kovin tuttua on se, kuinka huoli astuu sisään aivan tavallisen arjen keskelle ja muistuttaa meidän rajallisuudestamme. Siunausta ja voimia sinulle Heikki ja perheellesi ja hyvää joulun aikaa.

  Simo

 33. Kristiina sanoo:

  Hei Heikki!
  Rukoussyli kannattelee Sinua ja rakkaitasi. Se on tärkeää tietää silloin kun omat voimat loppuu ja uskokin horjuu. Sen olen itse saanut kokea kuluneen vuoden aikana ja maatessani 8 vko Kysissä. Näihin varjon vaiheisiin, joissa valo tuntuu olevan kaukana mutta sitten kun se alkaa, loistaa ja se on toisenlainen valo. Tämän joulun alla minua puhuttelee jouluevankeliumissa kohta jonka Enkeli sanoo. Älkää peljätkö, Teille on syntynyt Vapahtaja…
  Heikki, Sinulle kanssamatkaajani kuuluu sana Älä pelkää, Sinulle on syntynyt Vapahtaja. Sinä paranet, Sinä toivut, Sinä olet Heikki!

  Rakkain esirukouksin Kristiina

 34. pia k lehtinen sanoo:

  ”Hänen kädessään on kaikki elämämme päivät”
  Koettelemukset ovat takana mutta silti vielä edessä. Voimia ja siunausta!

 35. Susanna Värre-Kierros sanoo:

  Voimia ja siunausta teidän koko perheelle!
  Muistamme Heikki sinua ja koko perhettäsi esirukouksissamme.

  Susanna ja Sakari

 36. Touko Hakala sanoo:

  Jatkuvasti huokailemme taivaan Isän puoleen ja ajatukset ovat luonanne.

  Siunauksen heijastumia, valon säteiden rajaamien varjojen yhtymäkohtien välittämää toivoa siitä, että varjoja on koska on valoa. Herran hoitoa ja syliä sinulle Heikki.

  Kärsivällisyyttä ja toivoa uudesta ihanasta sinulle Merja. Tämän päivän Aamulehden miete rohkaiskoon: ”Kun olet kärsivällinen, silkkiäispuun lehdestä tulee silkkipuku (kiinalainen sananlasku).

  Jussi ja Kaisa: teillä on isä, joka antaa teille sanoittakin, joka rakastaa teitä siunaten askeleitanne.

  Olkaa hyvässä turvassa Hänen siipiensä alla.

 37. Sami Siltanen sanoo:

  Siunausta näin joulun alla, ja voimia toipumiseen Siltasilta. Kiitos, että olet antanut mahdollisuuden olla mukana seuraamassa tapahtuvaa.
  P.S. Parta kuulostaa hyvältä.

 38. Marko Virtanen sanoo:

  Arvostamalleni Ihmiselle, opettajalleni Heikki Salomaalle.

  Rukouksin muistan sinua minäkin. Siunattua joulunaikaa.

  ”Sinä olit läsnä silloin, kun minä Sinua huusin; Sinä sanoit: ’Älä pelkää.'” – Valit. 3:57.

  Marko Virtanen

 39. Touko Hakala sanoo:

  Heikki!
  On ilo lukea tekstiäsi ja tuntea huumorin hyasintin tuoksu kaiken sen keskellä mitä koet. Kun osaa ottaa vastoinkäymiset ja koettelemukset niin kuin sinä haluat ne ottaa, myös paraneminen edistyy nopeammin. En voi samaistua kokemaasi, mutta haluan jotakin oppia asenteestasi tässä tilanteessa. Herra puhuu sinulle syvällisyyksiä tänä jouluna, jotakin ainutlaatuista. Kuuntelen kanssasi joululaulujen toivekonserttia. Eilen olin Kirsin kanssa tuomiokirkossa Pirkan poikien joulukonsertissa. Tänään hain kuusen. Ole siunattu juuri nyt!

 40. Terhi sanoo:

  Heikille ja koko perheelle paljon voimia ja jaksamista! Hienoa kuulla, että toipuminen on lähtenyt hyvin etenemään. Rukouksissa olet mukana.

  Siunattua joulunaikaa

 41. Marja Tuomi sanoo:

  Heikki, tuleva opettajani!

  Jumala Sinua siunatkoon.
  Jouluyönä luen tekstejä lähikirkossani, muistamme Sinua silloin yhteisin esirukouksin.
  Voimia ja jaksamista myös perheellesi.

 42. Hannu Mustakallio sanoo:

  Rakkaat Heikki ja Merja sekä nuoriso!

  Jo kolme viikkoa olemme saaneet seurata työtoverimme ja ystävämme vaiheita kuin suorassa lähetyksessä. Häkellyttävää avoimuutta ja syvää yhteyden kokemusta. Olet antanut meille esimerkin seurattavaksi. Sinun paikkasi on nyt sairaalajoulussa. Muistamme Sinua kotijouluun valmistautumisen keskeltä. Hannu ja Leena

 43. Asta ja Marc sanoo:

  Hei rakas Heikki,
  Täällä Pariisissa olemme molemmat mukana sinun kanssa.Olimme Suomessa Seuran kokouksessa, niin kun tiedät ja seurasimme Kikan kanssa blogin hyviä rohkaisevia uutisia joka päivä .
  Rukoilemme yhdessä ranskaksi joka ilta . Luotamme Jumalaan…
  Rakkaudella sinulle ja Merjalle .
  Asta

  Cher Heikki,
  Je suis avec toi par la pensée et par le coeur .

  Je t’embrasse toi et Merja.

  Marc

 44. Paavo Kerkkänen sanoo:

  Hei Heikki

  Onpa sinulla erilainen joulu ! Kirjoitan muutaman rivin terveisiä täältä Salokylästä.
  Onpa hyvä että olet päässyt nopeasti leikkaukseen. Syöpä -sana on pelottava koska
  kaikki tuntevat ihmisiä jotka ovat siihen kuolleet. Varhainen hoitoonpääsy, kasvaimen tarkkarajaisuus , hyvä kuntosi kestää tulevat hoidot ja asiantunteva henkilökunta hälventävät kyllä varmasti turhaa pelkoa sinulta ja meiltä kaikilta. Eli kohti valostuvaa kevättä ja uusia jouluja pelottomin mielin ! ( Kuriositeettina mainittakoon että kummipoikasi Heikki Kerkkäseltä otettiin 11 vuoden iässä luumursketta lonkasta hammasimplantin pohjaksi kun Heikillä oli se huuli-ienhalkio. Luultavasti pääsette kohtapuoleen vertailemaan implantteja. Toiste tästä enemmän )

  Pelottomia vointeja ja voimia sinulle toivottelee Paavo ja Auli Salokylästä
  Terveisin Paavo Kerkkänen

 45. Pauliina sanoo:

  Heikki, Merja, Kaisa, Jussi ja koko perhepiiri,

  olette olleet tänäänkin lämmöllä mielessä. Tänä yönä joulun Herra, Kaivattu, saapuu. Myös keskelle kaikkea tätä raskasta mitä nyt käytte läpi. ”Rauhanruhtinaamme, voit lohduttaa ja uudistaa.”

  Kiitos Heikki väläyksistä siitä, miten valtavia ovat arjen pienet ilot (mustikkakeitto!). Kiitos tästä yhteyden säikeestä sinuun toipilaan keljassasi.

  Siunausta jouluunne, ystävät!

  Pauliina ja Jari

 46. Touko Hakala sanoo:

  Siunausta jouluunne koko Salomaan suku!

  Sopivan onomatopoieettinen deskriptio mustikkakeiton tiestä. Hieno alku uusiin makuelämyksiin.

 47. Kikka sanoo:

  Kikka avaa pelin arvauksella b) -3.4 kg

 48. Tomi Karhu sanoo:

  Tomi arvaa c) – 6 kg.

 49. Tuula Nissinen sanoo:

  Tuula arvaa a) +1 kg. Varma nakki!

 50. Hannu Mustakallio sanoo:

  Hannu arvaa b) -3,4 kg

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *